Slate-Lite Kisokos

Hasznos tippek, érdekes infók.

Slate-Lite Kisokos

Ha igaz az a megállapítás, hogy burkolatot vásárolni nem könnyű feladat, akkor ez az állítás a kőfurnérok/ultravékony kőburkolatok esetében hatványozottan igaz. Ellentétben kerámia vagy vinyl burkolattal, Slate-Lite kőburkolatot venni nem egyszerű feladat, megannyi felmerülő kérdés, kétely nehezíti az utat, ami az elhatározáshoz, a szín kiválasztásához valamint végül a vásárláshoz vezet. Megpróbáltuk összeszedni és megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyek a leggyakrabban merülnek fel a Slate-Lite termékekkel kapcsolatban.

Mi az a Slate-Lite?

A Slate-Lite egy ultravékony, 100%-ban természetes kőfelülettel rendelkező burkolat, mely 3 termékcsaládra bontható:

Slate-Lite: ez maga a márkanév is, kicsit megtévesztő lehet, de Gernot Ehrlich ezt a fantázianevet adta annak a terméknek, amit ő talált fel még a 90-es években. És hogy mire jó? Gyakorlatilag mindenre. Legyen szó egyszerű beltéri falburkolásról, kültéri homlokzatról, lábazatról, konyháról, fürdőszobáról, vagy padlóburkolásról, ezeket a nagyjából 2,5 mm vastag, 1,5 kg/m2 súlyú burkolat szinte mindenhol lehet alkalmazni.

Ultra Thin eco+: vékonyabb (0,8 mm) és könnyebb (0,7 kg/m2) extrém módon hajlítható termékcsalád, korlátozott felhasználási lehetőséggel, bútor, 3D panelok, beltéri falfelület, ajtó. Jelenleg 23 színben elérhető.

Translucent: fényáteresztő burkolatok. Talán ez a leglátványosabb termékcsalád, mely átlátszó hordozóréteget kapott, így ha hátulról fénnyel megvilágítjuk, akkor csodaszép felületeket kapunk. Az összhatás függ attól, hogy hideg vagy meleg fénnyel világítjuk meg. Az alapvető paraméterei (súly, vastagság, felhasználhatóság) megegyeznek a Slate-Lite termékcsaláddal.

Ezek tényleg valódi kőburkolatok?

Igen. Nem zúzott, nem mesterségesen színezett és előállított termék, hanem 100%-ban természetes kőfelülettel rendelkező burkolatok.

De mégis hogy vágják ilyen vékonyra? Ez lehetetlen!

Valóban lehetetlen lenne, éppen ezért nem is vágják, hanem tépik. Egy több mint 12 lépésből álló, kézzel elvégzett folyamat végeredményei ezek a csodaszép burkolatok. A technológia röviden és leegyszerűsítve annyi, hogy a kibányászott kőfelületre egy speciális ragasztót tesznek, majd üveggyapotszálat helyeznek fel, és újra a ragasztó. Megvárják, amíg megszárad (6-12 óra), majd feltépik a kő felső rétegét.

Tényleg szinte mindenhol fel lehet őket használni?

Tényleg. Kültéren és beltéren egyaránt bármilyen falfelületen, fürdőszobában, padlón, konyhában. Minden felhasználási területről rendelkezünk megfelelő tapasztalattal és bizton állíthatjuk ha a termékek a felhasználásnak megfelelően vannak impregnálva, valamint betartják a javasolt ragasztási technológiát, akkor ezek a burkolatok tökéletesen megállják a helyüket minden felületen.

Kültéren nem tesz bennük kárt a hideg és a meleg?

Mivel természetes kőfelületről van szó, így az UV nem tud benne kárt tenni. Megfelelő kivitelezés esetén a víznek nincs hova befolyni így, a hideggel szemben is ellenálló.

Kizárólag szakember tudja felragasztani?

Ez leginkább a felhasználástól függ. Homlokzatok, vagy egyéb kültéri projektek esetében azt szoktuk javasolni, hogy kérjék egy olyan szakember segítségét, aki dolgozott már ilyen vagy hasonló anyagokkal. Szakembereket tudunk ajánlani, de szívesen segítünk azoknak a burkolóknak is akik szeretnének az anyaggal dolgozni.

Beltérben, főleg kis mennyiség esetén viszont bárki nekiállhat, aki érez magában elég elszántságot, precizitást és rendelkezik a megfelelő szerszámokkal.

Milyen színben és méretben léteznek a Slate-Lite termékek?

Jelenlegi kínálatunkban 40 különböző szín elérhető, mely 5 típusból áll: agyagpala, csillámpala, mészkő, homokkő és márvány. 

Standard méreteink: 122x61 cm, 240x120 cm, egyes színek elérhetőek 280x120 cm-es méretben is. 

Rendelésre egyedi méretet is tudunk gyártatni. Maximális méret amit le tudunk gyártatni 360 cm.

Kicsit barangolva a neten több olyan céget is találni, akik kőfurnért árulnak, hasonló arculattal. Mit lehet tudni a Slate-Lite-ról?

Fentebb már említettük, hogy az eredeti Slate-Lite termékeket Gernot Ehrlich találta fel még a 90-es években, amit jó pár év tesztelés és tökéletesítés követett, hogy aztán 2002-ben a német R&D GmbH elindítsa a hivatalos forgalmazást. Az azóta eltelt 17 év alatt a Slate-Lite egy globálisan ismert, és elismert márkanév lett, mely márkanév egyet jelent a minőségi kőfurnér gyártással és forgalmazással. Jelenleg 5 kontinensen 36 országban létezik hivatalos Slate-Lite márkaképviselet. Az R&D GmbH rendszeres résztvevője a világ legnagyobb építőipari kiállításainak világszerte, aminek köszönhetően évről-évre nagyobb ismertséget tudnak szerezni a termékeiknek. 

Van különbség kőfunér és kőfunér között? 

Persze hogy van, hiszen járólap és járólap között is van különbség. Ami miatt egy átlag vásárló nem látja egyből a különbséget az az, hogy mivel alapvetően kőburkolatról beszélünk, így magában a felületben nem lesznek nagy különbségek, hiszen ahol található erre alkalmas kőalapanyag ott le is lehet gyártani a kőfurnérokat. Maga a gyártási technológia nem túl bonyolult, ezért is kezdtek el gombamód elszaporodni a kőfurnér gyártó vállalkozások a távol keleten. A minőség kulcsa a hordozóréteg, amin maga a kőfelület megtapadt. Az hogy ezeknek a hordozórétegeknek milyen az anyag-összetételük és a tartósságuk, az teljesen változó. Jellemzően a borzasztó silánytól az elfogadhatóig terjed. Ha valaki találkozott már Slate-Lite lapokkal, jól megnézte a hátoldalát, akkor utána rögtön látni fogja, ha rosszabb minőségű kőfurnérral találkozik. Mindig érdemes a hátoldallal kezdeni a termékkel való ismerkedést.

Lényeges különbség továbbá a Slate-Lite és más magyarországi cégek között az a kutatás és fejlesztésbe fektetett idő, energia és pénz.

Egyéb információ vagy tanács?

Minden leendő vásárlónknak azt tanácsoljuk, hogy mielőtt belevágnának a vásárlásba, legyenek megfelelően körül tekintőek a színkiválasztással kapcsolatban. A legfontosabb hogy a vevőben tudatosodjon a vásárolni kívánt termékek természetes kőfelülettel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nincs két egyforma lap. Ahogy a rétegről-rétegre haladnak a gyártás során, úgy változik minden egyes lapnak a mintája és az árnyalata. Teljesen egyszínű, homogén felületet ezekkel a termékekkel nem lehet kialakítani. Természetesen vannak különbségek a színek között ebben a tekintetben is, hiszen a nagyon mintás és lapoktól, a szinte egy árnyalatú, kevésbé strukturált színekig megtalálhatóak a kínálatunkban. Minden szín egy külön karakter, tanácsos kicsit jobban megismerni azokat a színeket, amelyek számításba jöhetnek. Ezt a folyamatot projektképekkel, tanácsokkal tudjuk támogatni, hiszen nincs olyan szín, aminek ne láttuk volna már az összes lehetséges variációját, az ebből szerzett tapasztalatunkkal nagyobb rálátásunk van egy-egy projekt lehetséges végkimenetelére.

Nagyon fontos továbbá még, hogy legyen egy koncepció, ami segíthet a megfelelő döntés meghozásában. Az sem árt, ha van egy pontos lapkiosztás, hiszen fektetve, állítva, fugával, fuga nélkül, eltolással vagy hálóban rakva, standard méretben, nagy méretben, vegyes méretben mind-mind olyan lényeges tényező, ami befolyásolni fogja a végeredményt.

Utószó

Tudjuk, rengeteg információ volt ez így egyszerre mint ahogy azt is, hogy sokkal nehezebb a mi termékeinkkel boldogulni mint például egy átlagos kerámia burkolattal, viszont azt is garantálni tudjuk hogy amennyiben körültekintően vásárol valaki kőfurnért, van egy koncepciója ami alapján felragasztásra kerülnek a lapok egy megfelelő kivitelezéssel, akkor olyan látványt fognak nyújtani ami semelyik másik burkolathoz nem hasonlítható.

Bár nagyon igyekeztünk, még így sem biztos, hogy minden felmerülő kérdésre kielégítő választ tudtunk adni. Valószínűleg fog még ez a lista frissülni a következő évek alatt.

Értékesítés

Amennyiben termékünk felkeltette érdeklődését, és további információkra lenne szüksége, lépjen velünk kapcsolatba az alábbi elérhetőségek egyikén.

Elérhetőségek

Jaskó Andrea
andrea.jasko@slatelitehungary.hu
+36 30 825 3247